Изглед към Брезник
Изглед към Брезник

Освен с всички легенди и “легенди”, които се носят за жителите на Перник, градът е известен още и със своите лековити води, които датират още от древността. Днес лечебната вода в района се използва за балнео-профилактични цели – лекува бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, различни алергии, високо кръвно налягане, помага при хронични проблеми с боелите дробове, помага срещу образуването на камъни в пикочния мехур и бъбреците, лекува костни заболявания и др. Характерното за водата е, че е хипотермална, сулфатнонатриева и е най-силно радиоактивна от всички минерални води в подножието на Витоша и в цялата Софийска котловина. В последните години много софиянци предпочитат именно Пернишкия край за провеждането на лечебен туризъм.

Желязна вода от Брезник бори анемията

Бързото захлаждане тормози анемичните. Те са по-малко устойчиви на студ, по-лесно се изморяват, по-бързо се предават пред вирусите на простудата и грипа. Честото боледуване нарушава комфорта на живота им.
Народната медицина и фитотерапията предлагат ефикасни решения с доста предимства пред медикаментите. Билките не причиняват запек, не дразнят стомаха и няма риск от алергии. Много полезна е желязната вода от Брезник. Достатъчно е два-три пъти на ден преди ядене да изпиваме по 100 мл брезнишка вода. Ако сме налели повече, за да имаме за по-дълго време, е добре бутилките да се съхраняват на тъмно и да се стабилизират с витамин С. На 5 литра вода се добавя по една ампула от 5 мл.
Анемия (на гръцки – без кръв, още малокръвие, безкръвие) е недостиг на червени кръвни телца или хемоглобин в кръвта. Това намалява способността на кръвта да пренася кислород към тъканите, причинявайки кислороден глад.

Що е то хидротерапия
Етеричните масла
Колко често и какви процедури са необходими за здрава и стегната кожа?
Използването на богатството от разнообразието на билки в България – ползи и най-популярни видове, за какво се използват?
Съвременни козметични постижения в науката за грижа към кожата – видове и тенденции за развитие
Кюстендил
Долна баня и Сепарева баня
Хисаря
Велинград
Сандански
Следвайте и ни харесайте
Твоето мнение и оценка
1
2
3
4
5
Запиши
     
Откажи

Твоето мнение и оценка

Брезник
Средна оценка:  
 0 оценки