Вършец-град на здравето

Вършец

Вършец – един от най-красивите градове в България. Разположен в северозападната й част, пътят до него е изключително живописен.

Вършец или Градът на здравето, както е известен, се е сгушил под връх Тодорини кукли.Известен е с минералните си извори и балнеологията. Именно те стават причина тук да бъде изграден град. Минералните води на Вършец се използват още от римско време, а градът се споменава в няколко турски документи от 16 век. В тях е наречен Виришниче.

Във Вършец се носи легенда, свързана с рождената година на града. През 1850 година мъж на име Димитър Лучков, родом от града, е изцерен от нелечима болест благодарение на минералната вода. Първата държавна минерална баня в града е построена през 1910 г. Славата на Града на здравето бързо се разраства и желаещите да се лекуват прииждат всеки ден. Това налага изграждането на още една минерална баня. Тя е построена в античен стил. Следва изграждането на Слънчевата градина.

Скоростно Вършец се разраства. Около Алеята с чинарите се строят вили и хотели. Днес Алеята е една от забележителностите в града. Тя представлява пешеходна уличка с чинари и секвои, някои на възраст над 100 години. В града се изгражда и втория по големина изкуствен парк в България след Борисовата градина в столицата. На 12 km западно от града, след с. Спанчевци, се намира Клисурският манастир.

В града на здравето функционират множество почивни станции, къщи за настаняване на гости и три спа хотела.

Вършец е първенец сред курортите за балнеолечение в България. Минералната вода е вкусна за пиене, с ценни химични съставки. Минералните води бликат от няколко извора. Температурата им е 36,4 °С до 38 °С и с общ дебит 15 л/сек. Водата от всички минерални извори е със слаба минерализация, алкална, хидро-карбонатна, натриево-сулфатна, ниска водна твърдост, бистра, безцветна и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа съединения на разнородни елементи: основно натрий, по-малко калций и хлор, а освен тях калий, литий, хидро-силикати и хидро-фосфати.

Има следи от желязо, барий, алуминий, стронций, фосфати, манган, арсен и др. Подходяща е за вътрешно приемане, за инхалации, за напояване. Водата се прилага за лечение на:

  • Функционални болести на централната нервна система
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Ендокринно-обменни заболявания
  • Стомашно-чревни заболявания
  • Чернодробни заболявания
  • Болести на периферната нервна система
Booking.com

Много посещаван е районът югоизточно от Вършец. В Горския парк на града се намира известната местност „Иванчова поляна“ с няколко беседки, а след нея – Марийкина поляна. В същата посока, на около 4,5 km от центъра на града е известната местност на водопада „Райски кът“ с туристически заслон.
До самия град се намира китното балканско село Заножене, което от 1964 г. е квартал на града. В края на квартала, на 1600 m югоизточно от центъра му, скрита в полите на Стара планина, се намира Заноженският водопад, който е една от природните забележителности на вършечкия район.

На 5 km западно от града, по пътя за Берковица, се намира село Спанчевци, известно също с минерален извор със забележителни лечебни качества.

Що е то хидротерапия
Етеричните масла
Колко често и какви процедури са необходими за здрава и стегната кожа?
Използването на богатството от разнообразието на билки в България – ползи и най-популярни видове, за какво се използват?
Съвременни козметични постижения в науката за грижа към кожата – видове и тенденции за развитие
Кюстендил
Долна баня и Сепарева баня
Хисаря
Велинград
Сандански
Следвайте и ни харесайте
Твоето мнение и оценка
1
2
3
4
5
Запиши
     
Откажи

Твоето мнение и оценка

Вършец
Средна оценка:  
 0 оценки