massage spabg

Използването на допирът като лечебен метод се корени в древната история. Масажите са били и продължават да бъдат важна част от медицината в много различни култури. Първите писмени сведения за техниката се откриват в Китай и Египет, в популярната Класическа китайска медицина на жълтия император и невероятните египетски гробни картини, изобразяващи древните медицински традиции.

В своята същност масажът представлява манипулиране на тъканите (чрез триене, месене или потупване) с ръка или инструмент за релаксиращи и/или терапевтични цели. Имайки предвид дългата история на техниката, нейното съществуване в съвременната западна медицина е все още в самото си начало. В последните години изследването на лечебните свойства на терапевтичния масаж бързо набраха инерция, а общественото търсене на масажна терапия е все по-широко.

Според класификацията масажите се делят според влиянието, произхода и начинът им на прилагане. Както при всеки друг бизнес, тенденциите в масажните техники идват и си отиват. Масажистите винаги се стараят да дадат на клиентите си онова, което искат и от което се нуждаят. Това е и причината масажните техники постоянно да се обновяват. Към днешна дата едно от най-екзотичните предложения е масажът с нагорещени вулканични камъни, който носи хармония между тялото и духа. Сред любимите на съвременния човек са и ароматните масажи. При тях се използват както етерични масла, така и шоколад, морска мента, цитруси, масла и канела.

Днес масажът се използва навсякъде. Терапевтичният масаж е една от най-търсените и препоръчвани практики, когато става дума за поддържане на добро здраве.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал