Вашата лимфна система помага за отстраняване на отпадъците от тялото ви. Здравата, активна лимфна система използва естествените движения на гладката мускулатура, за да постигне това. В случай на хирургическа намеса или други увреждания, във вашата лимфна система и лимфните възли може да се получи лимфен застои. Това състояние е известно като лимфедем. Със състоянието се бори лимфодренажния или лимфен масаж. Лимфният масаж става все по-популярен. С негова помощ се ускорява движението на лимфата в организма. Това става с деликатна техника на натиск. Така излишните течности, шлаките и токсините биват отстранени от увредената зона.

Създател на лимфодренажния масаж е Паскал Кош. Някъде около средата на 20 век той открива, че масажът по посока на лимфния поток кара отоците да изчезват. Видовете техники са три – повърхностен, дълбок и вътрешен масаж. В миналото лимфодренажният масаж се е прилагал само при отоци, появили се след операция. Днес приложението му е много по-широко. Той се прилага срещу целулит и разширени вени, след травми, за регулиране на обмяната на веществата, както и за разкрасяване.

Лимфен масаж

Ако някога сте претърпели операция на лимфни възли или включващи лимфни възли, вашият лекар може да е предложил лимфодренажен масаж, извършван от сертифициран масаж или физиотерапевт. Въпреки това, лимфен масаж не се препоръчва за хора със следните състояния:

 • застойна сърдечна недостатъчност;
 • анамнеза за кръвни съсиреци или инсулт;
 • текуща инфекция;
 • чернодробни проблеми;
 • бъбречни проблеми;

Лимфедем

Процедурите, които засягат или премахват вашите лимфни възли, могат да причинят лимфедем като страничен ефект. Лимфедемът ще се появи само в района близо до мястото на хирургическия разрез. Например, ако имате отстранени лимфни възли като част от операция за рак на лявата гърда, само лявата ръка, а не дясната ви, може да бъде засегната от лимфедем. Лимфедемът може да се появи и в резултат на нараняване или медицински състояния като застойна сърдечна недостатъчност или кръвни съсиреци в тялото. За преместване на отпадъчните течности от повредената област може да помогне лимфният масаж, който използва лек натиск. Това е една техника, използвана за намаляване на лимфедема.

Как се извършва лимфен масаж на краката

Целта на лимфния масаж на краката е да отвори лимфните съдове, за да позволи излишната течност да се оттича обратно в лимфните възли, разположени в слабините. Има различни техники, използвани за извършване на лимфен масаж на краката, но всички имат една и съща крайна цел: да освободят течността, за да се върне нагоре през лимфните възли. За да извършите лимфен масаж на краката, можете да изпълните следните стъпки:

 • Извършете лимфен масаж на горната част на тялото, преди да започнете с краката. Следвайте трите етапа на изчистване в надключичната област, аксиларната област и вътрешно-лакътната област, в този ред. Това гарантира, че системата е ясна, за да позволи течността да се оттича;
 • Използвайте лек натиск. Ако усещате мускулите под кожата си, натискате твърде силно;
 • Започнете масажа на краката в най-отдалечената точка от нараняването или засегнатата област и продължете надолу. Например, ако глезенът ви има подуване, започнете масажа в горната част на крака;
 • Започвайки от горната част на крака, сложете едната ръка от вътрешната страна на крака, а другата – отзад на крака;
 • С лек натиск разтегнете кожата от вътрешната страна на крака нагоре и навън, към бедрото;
 • Продължете това движение надолу по крака, докато стигнете до коляното;
 • Когато стигнете до коляното, изпънете кожата нагоре с редуващи се ръце към подмишницата;
 • Повторете 10 до 15 пъти;

Измерване на ефективността

Как да разберете дали масажът с лимфен дренаж е ефективен? Това е техника за поддръжка! Вашият лимфедем не трябва да се влошава, ако редовно практикувате лимфен масаж. Освен това пийте вода. Добре хидратираната тъкан помага за изхвърлянето на отпадъчните материали.

Управлението на вашия лимфедем може също да включва:

 • използване на компресионна втулка, за да се предотврати натрупването на течност
 • посещение на квалифициран терапевт за дренажен масаж в офиса

Когато избирате терапевт, научете колкото се може повече за тяхното образование. Масажът е много добър за вас, но дълбокият масаж на тъканите може да бъде твърде тежък за някой с лимфедем, така че не предполагайте, че просто можете да отидете при някой масажист. Потърсете някой, който е сертифициран терапевт по лимфедем и за предпочитане физиотерапевт или масажист с обучение по онкология и патология.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа