Начало/Грижата за нас/Масажи/Масаж за бременни
Масаж за отпускане

Масажът по време на бременност придоби сериозна популярност в последните години. Първоначално от него се интересуваха жени, които предпочитаха алтернативните терапии. Днес той се разглежда като адекватно средство за намаляване на общия дискомфорт при бременност. Съществуват и научни доказателства, които доказват ползите от този вид масаж.

От изключителна важност е да намерите квалифициран терапевт, който да е специалист в масажът за бременни. Една от най-популярните негови форми е базирана на шведските масажни техники. Това се дължи на предимството им в намаляването на напрежението в мускулите, подобряване на кръвния поток и лимфния дренаж. Някои масажни терапевти използват масла за ароматерапия и горят темян, за да засилят сетивното преживяване.

Винаги препоръчваме първо консултация с лекар-специалист, преди да предприемете допълнителна грижа за себе си!

Съществуват обаче редица масла, които трябва да се избягват, тъй като те могат да предизвикат контракции на матката. Те включват риган, мента, мащерка, босилек, градински чай и розмарин. Някои бременни предпочитат масажистът да използва неароматизирани или много ниско ароматизирани масла.

Колко кожа ще покаже бременната жена по време на масажа зависи изцяло от нея. Някои дами се чувстват по-комфортно с повече дрехи. За да се възползвате максимално от масажа обаче, е добре терапевтът да има достъп до възможно най-голяма част от повърхността на кожата ви. Масажът за бременни е различен от обикновения. Ако се стимулират определени точки, най-вече с областта на китките и глезените, матката може да започне да се свива. Терапевтът трябва да умее да усети нивото на чувствителност на пациентката и това как то влияе на бебето.

Възможни ползи от бременния масаж

Само няколко малки проучвания са фокусирани върху масажа по време на бременност. Не са установени категорични ползи. Но едно проучване в Медицинския университет на Университета в Маями предполага, че масажната терапия може да има множество положителни ефекти, включително:

 • Понижена тревожност;
 • Намалени болки в гърба и краката;
 • Подобрен сън;
 • Намалени нива на хормона на стреса норепинефрин;

В друго проучване на масажа при бременни, при депресирани жени изследователите установяват:

 • Повишени нива на хормоните “за добро усещане” серотонин и допамин
 • Намалени нива на кортизол, индикатор за стрес
 • Общо подобрение в настроението

Изследванията показват, че се запазват и всеобщите ползи от масажът, който има и други потенциални ползи. Може да облекчи болки или да повиши способността на имунната система да се бори с вируси и тумори.

Безопасни техники за бременност масаж

В САЩ има повече от 80 вида масаж, преподавани в около 1300 програми за масажна терапия. Примери за често срещани видове масаж включват:

 • Дълбокотъканен масаж, с твърди удари, притискащи дълбоко в мускулите;
 • Шведски масаж, с дълги удари по мускулите и внимание към подвижността на ставите;
 • Шиацу, с натиск и потупване по акупресурни точки, за да стимулира естествената енергия на тялото;

От научна гледна точка механизмите, които карат масажната терапия да работи, все още са до голяма степен неизвестни. Необходими са повече изследвания, за да се разбере как прилагането на различни видове ръчен натиск върху тялото може:

 • Облекчете болката;
 • Стимулира освобождаването на някои хормони като серотонин;
 • Подобрете съня;
 • Насърчаване на физиологичния отговор на релаксация;

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа