Руският масаж представлява техника за лечение, разработена в бившия Съветски съюз. Най-често се класифицира като спортен масаж. При лечението се използват различни техники.

Руските масажни техники са подобни на повечето спортни масажи, но включват по-бавни и по-меки движения. Те се фокусират в използването на триенето, което генерира топлина в тялото. Масажът се комбинира с вибрации, за да облекчи мускулните болки и сковаността. Също така облекчава психологическият стрес и лекува депресия.

Основна цел на руския масаж е да отпуска мускулите. За да постигнат това, терапевтите използват комбинация от техники, с която подобряват функцията на нервната, имунната и дихателната система.

Традиционният руски масаж може да се приложи върху всяка част от тялото. Основна негова цел е да намали напрежението в мускулите и да подпомогне циркулацията на кръвта в тялото.

Всеки може да се възползва от ползите на руския масаж, но е най-разпространен сред спортистите. Използва се още за подпомагане лечението на симптомите на всякакви кожни заболявания, кръвни нарушения, остри стомани болки и други състояния.

Руски масаж

Можете да изпитате лечението с руски масаж в руските парни бани. Много клиенти обичат да се потапят в горещи бани или да седят в парни бани преди масажите си, след това да скачат в бани със студена вода. Тази традиционна техника може да се е развила като начин, хората да се приспособят към студените руски зими.

Въпреки това, много хора се радват на по-модерен стил на масаж, който идва от същия регион. Донесен в Русия през 1800 г. и усъвършенстван в бившия Съветски съюз, съвременният руски масаж има много прилики със спортния масаж , рефлексотерапията и точковия масаж. Този стил на масаж увеличава функционалността на нервната система, улеснява дишането и подобрява функциите на имунната система.

Руските масажисти използват по-бавни и меки движения от типичните масажи и масажни техники. Те използват вид втриване, за да създадат топлина в телата на своите клиенти и да увеличат циркулацията на кръв. Руските практикуващи масажисти също използват техники на вибрации, пошляпване и месене, за да освободят напрежението в мускулите и други меки тъкани.

През целия 20-ти век, руските лекари използваха масажни техники (наречени „мануална терапия“) заедно със стандартни лечения – дори на бойните полета на Втората световна война. Всъщност по съветско време само медицински пациенти и спортисти са били определяни да получават такава масажна терапия.

Днес много пациенти използват руски масаж като допълнение към други терапии и медицински лечения. Той може да ускори възстановяването на нараняванията и да помогне за излекуването на много заболявания. Ако имате някакви проблеми с опорно-двигателния апарат, попитайте вашия лекар дали този стил на масаж ще Ви помогне да лекувате вашето състояние, да намалите симптомите или да смекчите страничните ефекти.

Руските масажни сесии варират по дължина от около 15 минути до един час. Преди да започнете, не забравяйте да говорите с терапевта си за различните техники, които ще използва. Практикуващите руски масаж използват голямо разнообразие от традиционни и модерни методи.

Вашият руски масажист вероятно ще използва техниките на триене, месене и поглаждане, общи за всички стилове на масаж. Те обаче могат да използват и по-малко познати техники:

Вибрация: Руските техники за вибрационни масажи включват непрекъснато поглаждащо движение, което варира от много бавно до много бързо;

Шляпане: Честата техника на шамари, наречена „перкусия“, разхлабва мускулните сраствания;

Разтягане: Вашият практикуващ може да ви помогне чрез движения, които се чувстват като „асистирани йога пози“. Тези техники на разтягане могат драстично да увеличат обхвата ви на движение;

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа