Спортният масаж представлява техника за облекчение, която далеч надхвърля насърчаването на релаксация и облекчаването на болката. Тя подобрява ефективността и предотвратява травми. Спортната масажна техника се прилага като допълнителна терапия при възстановяване от наранявания, получени в следствие на определена физическа активност.

Спортният масаж спомага за освобождаване на мускулното напрежение. Той насърчава възстановяването на тъканите и мускулния баланс за една по-безопасна следваща тренировка или след тежка такава.

Спортен масаж

Технологията на спортния масаж първоначално е разработена за спортисти, за предотвратяване и облекчаване на наранявания, които могат да се появят след многократна физическа активност или определено нараняване. Днес от масажната техника може да се възползва всеки. Тя носи както физически, така и психологически ползи на пациента.

Спортният масаж включва интензивен масаж, разтягане и други подходи, в зависимост от спорта или това къде точно е болката. Той може да се прилага преди тренировка, за загряване на мускулите или след нея, за да разтегне мускулите и да намали болезнеността.

Има много причини да заложите на спортния масаж. Той със сигурност премахва болката в мускулите, като същевременно освобождава ендорфини. Те намаляват тревожността и подобряват настроението. Техниката носи чувство на релаксация и увеличава гъвкавостта. Тя повишава притока на кръв и може да спомогне за лечението на белези в третираната зона.

Спортните масажи не се ограничават само до спортисти. Спортният масаж е подходящо масажно лечение за всеки, който се нуждае от лечебна или мобилизация на меките тъкани. Лечебните ефекти на спортния масаж са полезни след операцията, заедно с физиотерапията, остеопатията или хиропрактикатаили като полза за здравето в офис среда.

Спортният масаж включва широк спектър от техники, като Effleurage/ Ефлюраж/, месене, извиване, „хакване“ и насочена концентрация. Спортния масаж се използва за общо отпускане на мускулната и костната система, помага за облекчаване на мускулното напрежение, разграждане на адхезията, мобилизиране на меките тъкани и намаляване на болката.

Effleurage е френска дума, която означава „да се обезмасли“ или „да се докосне леко“. Най-общо това представлява поредица от масажни удари, използвани при шведския масаж за затопляне на мускулите преди дълбока работа на тъканите с помощта на петрисаж. Това е успокояващо, поглаждащо движение, използвано в началото и в края на масажа на лицето и / или тялото.

Effleurage има много цели и ефекти, които го правят важна техника. Effleurage може да се извърши както повърхностно, така и дълбоко. Effleurage може да се използва за разтриване с масло и затопляне на тъканите. Той създава успокояващ, релаксиращ ефект както физиологично, така и психологически или може да действа стимулиращо в зависимост от скоростта на приложение. Спортният масаж се използва и като свързваща техника между ударите и функциите като процедура по зачервяване, за да подпомогне общото кръвообращение и лимфния дренаж.

Месенето при спортния масаж се състои в манипулиране на тъканта по много начини. Месенето включва повдигане, изстискване и преместване на тъкани. Алтернативният натиск и отпускането на ударите на ръката упражняват изпомпващо действие върху подлежащите капиляри и вени. Налягането ускорява притока на кръв през съдовете, така че отпадъчните продукти могат да бъдат отстранени, а прясната кръв доставя кислород и хранителни вещества. Месенето се използва за мобилизиране на тъкани, увеличаване на кръвообращението и спомага за стимулиране на отстраняването на отпадъчните продукти.

Кога може да помогне спортен масаж?

Спортния масаж може да се използва при предварителна подготовка за някакво спортно мероприятие или събития с усилена физическа дейност. Масажът преди това може да се направи директно преди тренировка или в седмиците преди събитието ви. Спортен масаж, използван преди тренировка, може да спомогне за по-добрите лични резултати и да намали вероятността от контузии. Спортен масаж се използва като част от загряването на мускулите преди тренировка. Спортния масаж се фокусира върху засилване на кръвообращението, увеличаване на еластичността на тъканите и намаляване на мускулното напрежение.

Този вид масаж се използва и за облекчаване на стегнатите мускули. Мускулното стягане може да ограничи гъвкавостта, да увеличи болката и да причини по-сериозни бъдещи травми. Спортният масаж помага да се освободи мускулното стягане. Масажът спомага за увеличаване на притока на кръв през стегнатите мускули, разграждане на негъвкавите тъкани и разтягане на мускулните влакна.

Друг физиологичен ефект на спортния масаж е разграждането на срастванията в мускулите. Адхезиите се образуват като част от възпалителния лечебен процес. Адхезията, като понятие в медицината е пренесено от физиката и освен чисто физичния механизъм подразбира и биологични и биохимични процеси, осъществяващи това слепване между обектите /в случая, между мускулни влакна или тъкани/. Техниките за дълбоко триене при спортен масаж ще разхлабят и освободят сраснали се тъканни структури. Създават се повече движение в мускулните тъкани, което позволява на мускулите и сухожилията да функционират нормално.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа