Спортният масаж представлява техника за облекчение, която далеч надхвърля насърчаването на релаксация и облекчаването на болката. Тя подобрява ефективността и предотвратява травми. Спортната масажна техника се прилага като допълнителна терапия при възстановяване от наранявания, получени в следствие на определена физическа активност.

Спортният масаж спомага за освобождаване на мускулното напрежение. Той насърчава възстановяването на тъканите и мускулния баланс за една по-безопасна следваща тренировка или след тежка такава.

Спортен масаж

Технологията на спортния масаж първоначално е разработена за спортисти, за предотвратяване и облекчаване на наранявания, които могат да се появят след многократна физическа активност или определено нараняване. Днес от масажната техника може да се възползва всеки. Тя носи както физически, така и психологически ползи на пациента.

Спортният масаж включва интензивен масаж, разтягане и други подходи, в зависимост от спорта или това къде точно е болката. Той може да се прилага преди тренировка, за загряване на мускулите или след нея, за да разтегне мускулите и да намали болезнеността.

Има много причини да заложите на спортния масаж. Той със сигурност премахва болката в мускулите, като същевременно освобождава ендорфини. Те намаляват тревожността и подобряват настроението. Техниката носи чувство на релаксация и увеличава гъвкавостта. Тя повишава притока на кръв и може да спомогне за лечението на белези в третираната зона.

Спортните масажи не се ограничават само до спортисти. Спортният масаж е подходящо масажно лечение за всеки, който се нуждае от лечебна или мобилизация на меките тъкани. Лечебните ефекти на спортния масаж са полезни след операцията, заедно с физиотерапията, остеопатията или хиропрактикатаили като полза за здравето в офис среда.

Спортният масаж включва широк спектър от техники, като Effleurage/ Ефлюраж/, месене, извиване, „хакване“ и насочена концентрация. Спортния масаж се използва за общо отпускане на мускулната и костната система, помага за облекчаване на мускулното напрежение, разграждане на адхезията, мобилизиране на меките тъкани и намаляване на болката.

Effleurage е френска дума, която означава „да се обезмасли“ или „да се докосне леко“. Най-общо това представлява поредица от масажни удари, използвани при шведския масаж за затопляне на мускулите преди дълбока работа на тъканите с помощта на петрисаж. Това е успокояващо, поглаждащо движение, използвано в началото и в края на масажа на лицето и / или тялото.

Effleurage има много цели и ефекти, които го правят важна техника. Effleurage може да се извърши както повърхностно, така и дълбоко. Effleurage може да се използва за разтриване с масло и затопляне на тъканите. Той създава успокояващ, релаксиращ ефект както физиологично, така и психологически или може да действа стимулиращо в зависимост от скоростта на приложение. Спортният масаж се използва и като свързваща техника между ударите и функциите като процедура по зачервяване, за да подпомогне общото кръвообращение и лимфния дренаж.

Месенето при спортния масаж се състои в манипулиране на тъканта по много начини. Месенето включва повдигане, изстискване и преместване на тъкани. Алтернативният натиск и отпускането на ударите на ръката упражняват изпомпващо действие върху подлежащите капиляри и вени. Налягането ускорява притока на кръв през съдовете, така че отпадъчните продукти могат да бъдат отстранени, а прясната кръв доставя кислород и хранителни вещества. Месенето се използва за мобилизиране на тъкани, увеличаване на кръвообращението и спомага за стимулиране на отстраняването на отпадъчните продукти.

Кога може да помогне спортен масаж?

Спортния масаж може да се използва при предварителна подготовка за някакво спортно мероприятие или събития с усилена физическа дейност. Масажът преди това може да се направи директно преди тренировка или в седмиците преди събитието ви. Спортен масаж, използван преди тренировка, може да спомогне за по-добрите лични резултати и да намали вероятността от контузии. Спортен масаж се използва като част от загряването на мускулите преди тренировка. Спортния масаж се фокусира върху засилване на кръвообращението, увеличаване на еластичността на тъканите и намаляване на мускулното напрежение.

Този вид масаж се използва и за облекчаване на стегнатите мускули. Мускулното стягане може да ограничи гъвкавостта, да увеличи болката и да причини по-сериозни бъдещи травми. Спортният масаж помага да се освободи мускулното стягане. Масажът спомага за увеличаване на притока на кръв през стегнатите мускули, разграждане на негъвкавите тъкани и разтягане на мускулните влакна.

Друг физиологичен ефект на спортния масаж е разграждането на срастванията в мускулите. Адхезиите се образуват като част от възпалителния лечебен процес. Адхезията, като понятие в медицината е пренесено от физиката и освен чисто физичния механизъм подразбира и биологични и биохимични процеси, осъществяващи това слепване между обектите /в случая, между мускулни влакна или тъкани/. Техниките за дълбоко триене при спортен масаж ще разхлабят и освободят сраснали се тъканни структури. Създават се повече движение в мускулните тъкани, което позволява на мускулите и сухожилията да функционират нормално.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал