Вълшебната сила на водата с хидротерапия – за кого е подходяща процедурата

Два или три дни – това е времето, в което можете да оцелеете без вода. Нейното очарование е силно, а значението – безспорно. Плуването е само едно от заниманията, които можем да практикуваме във вода, но днес бихме искали да обърнем внимание на нещо по-специално във връзка с водата, а именно на хидротерапията.

Хидротерапия

Хидротерапевтичното лечение представлява лекуване на заболявания или симптоми с помощта на водата. Тази практика датира още от 4500 г. пр. Хр. В древната римска култура помещенията за къпане са жизненоважен компонент на ежедневието. Тези бани се разпространяват в Европа през 17-и и 18-ти век и най-накрая стигат до САЩ в средата на 1700-те. Днес най-популярните американски бани могат да бъдат намерени в Арканзас и Колорадо, но хидротерапията е далеч по-напреднала в технологично и качествено отношение. Проведена в топла вода или в такава с различни температури, хидротерапията може да включва нежни упражнения, физиотерапия, трудова терапия или масаж. Лечението често има за цел да успокои и отпусне мускулите, да осигури облекчаване на болката и да подобри както кръвната, така и лимфната циркулация.

Видове

Лекар, физиотерапевт или алтернативен здравен специалист може да предложи съвет кой вид хидротерапия е най-добър, в зависимост от здравните ви цели.

– Водни упражнения

Водните упражнения са форма на физическо натоварване с ниско въздействие, която обикновено се провежда в басейн с помощта на специализирано оборудване. Позволява на хората да работят с мускулите и да повишават сърдечната честота, без да натоварват много ставите.

Тези упражнения са подходящи за хора с артрит или фибромиалгия и за възрастни хора, които може да са изложени на по-висок риск от падане или просто да се ориентират по-лесно в средата с ниско въздействие.

– Бани с топла вода

Накисването в топла водна баня е форма на хидротерапия. Човекът може също да добавя соли и минерали, етерични масла или други съставки за подобряване въздействието на банята.

– Седяща баня

Седящата баня е плитка баня, за която се използва топла или студена вода. Опитните специалисти могат да препоръчат седящи вани за облекчаване на проблеми като спазми или хемороиди.

– Опаковки, компреси и подхранване

Обвивките и компресите с помощта на гореща, топла или студена вода също са форма на хидротерапия. Те могат да осигурят целенасочено облекчение от леки симптоми и да сподпомогнат лечението.

– Сауни

В зависимост от дефиницията, сауните могат да включват мокри, сухи топлинни сауни, както и хладни или охладени сауни. Те включват седене в стая, настроена на определена температура с влажен или сух въздух.

– Терапия с водна верига

Водната терапия или контрастната хидротерапия включва преминаване през няколко различни форми на хидротерапия една след друга, като обикновено се редуват топла и студена вода, за да се насърчи циркулацията и да се облекчат определени симптоми.

Веригата може да варира значително в зависимост от специалиста и лицето, което се лекува, но може да включва различни техники като:

 • топли бани;
 • мокри или сухи сауни;
 • студени гмуркания;
 • хладни бани;
 • Потапящи терапии;

Потапящите терапии са тези, при които човек се потапя във вода за облекчение. Те включват:

 • топли бани;
 • хладни бани;
 • студени гмуркания;
 • седящи вани;
 • горещи вани с джет масажи;
 • джакузи;

Изобщо хидратацията на кожата, независимо къде по нашето тяло е от жизнено важно значение за нейното здраве и мекота.

Можете да следите повече информация за Хидротерапията и в нашия Журнал

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа