Вълшебната сила на водата с хидротерапия – за кого е подходяща процедурата

Два или три дни – това е времето, в което можете да оцелеете без вода. Нейното очарование е силно, а значението – безспорно. Плуването е само едно от заниманията, които можем да практикуваме във вода, но днес бихме искали да обърнем внимание на нещо по-специално във връзка с водата, а именно на хидротерапията.

Хидротерапия

Хидротерапевтичното лечение представлява лекуване на заболявания или симптоми с помощта на водата. Тази практика датира още от 4500 г. пр. Хр. В древната римска култура помещенията за къпане са жизненоважен компонент на ежедневието. Тези бани се разпространяват в Европа през 17-и и 18-ти век и най-накрая стигат до САЩ в средата на 1700-те. Днес най-популярните американски бани могат да бъдат намерени в Арканзас и Колорадо, но хидротерапията е далеч по-напреднала в технологично и качествено отношение. Проведена в топла вода или в такава с различни температури, хидротерапията може да включва нежни упражнения, физиотерапия, трудова терапия или масаж. Лечението често има за цел да успокои и отпусне мускулите, да осигури облекчаване на болката и да подобри както кръвната, така и лимфната циркулация.

Видове

Лекар, физиотерапевт или алтернативен здравен специалист може да предложи съвет кой вид хидротерапия е най-добър, в зависимост от здравните ви цели.

– Водни упражнения

Водните упражнения са форма на физическо натоварване с ниско въздействие, която обикновено се провежда в басейн с помощта на специализирано оборудване. Позволява на хората да работят с мускулите и да повишават сърдечната честота, без да натоварват много ставите.

Тези упражнения са подходящи за хора с артрит или фибромиалгия и за възрастни хора, които може да са изложени на по-висок риск от падане или просто да се ориентират по-лесно в средата с ниско въздействие.

– Бани с топла вода

Накисването в топла водна баня е форма на хидротерапия. Човекът може също да добавя соли и минерали, етерични масла или други съставки за подобряване въздействието на банята.

– Седяща баня

Седящата баня е плитка баня, за която се използва топла или студена вода. Опитните специалисти могат да препоръчат седящи вани за облекчаване на проблеми като спазми или хемороиди.

– Опаковки, компреси и подхранване

Обвивките и компресите с помощта на гореща, топла или студена вода също са форма на хидротерапия. Те могат да осигурят целенасочено облекчение от леки симптоми и да сподпомогнат лечението.

– Сауни

В зависимост от дефиницията, сауните могат да включват мокри, сухи топлинни сауни, както и хладни или охладени сауни. Те включват седене в стая, настроена на определена температура с влажен или сух въздух.

– Терапия с водна верига

Водната терапия или контрастната хидротерапия включва преминаване през няколко различни форми на хидротерапия една след друга, като обикновено се редуват топла и студена вода, за да се насърчи циркулацията и да се облекчат определени симптоми.

Веригата може да варира значително в зависимост от специалиста и лицето, което се лекува, но може да включва различни техники като:

 • топли бани;
 • мокри или сухи сауни;
 • студени гмуркания;
 • хладни бани;
 • Потапящи терапии;

Потапящите терапии са тези, при които човек се потапя във вода за облекчение. Те включват:

 • топли бани;
 • хладни бани;
 • студени гмуркания;
 • седящи вани;
 • горещи вани с джет масажи;
 • джакузи;

Можете да следите повече информация за Хидротерапията и в нашия Журнал

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал