Хранителният режим или диетата на всеки от нас до голяма степен отговаря за това как изглеждаме и как се чувстваме. Това, което слагаме в устата си, ни носи или не, важните за оцеляване и здраве елементи. Грижата за храната, която ядем всеки ден, означава, че се грижим за тялото си. Подборът на менюто е от особено значение за цялостното ни състояние. Дори човек да тренира, да ходи на всякакви видове процедури и терапии за отслабване и разкрасяване, това образува едва 20% от това как изглежда. Останалите 80% се крият в храната. Много хора забравят това и се чудят защо часовете във фитнеса не водят до желания резултат. Причината е една – хранителният режим.

Днес да избираме разнообразна храна не е трудно. Всеки може да яде буквално каквото си поиска. Именно свободата обаче доведе до появата на най-различни ограничения. Много хора отказаха месото и станаха вегетарианци. Други стигнаха още по-далеч, обявявайки се за вегани. Трети застанаха на обратния полюс и заложиха на храни с богато съдържание на мазнини, състоящи се основно от месо и животински продукти. Истината е, че в нито едно от тези решения няма нищо необичайно, стига да не вреди на здравето ви. Най-актуалният съвет днес е съвременният човек да си похапва от всичко, с мяка, защото организмът му вече се е пригодил към всички кулинарни иновации, подобрители и хранителни добавки. Всичко зависи от вас самите.

diet-spabgdieta-spa-bg

Един от най-добрите начини за отслабване е чрез промяна начина на хранене. И все пак огромният брой налични хранителни планове може да затрудни започването, тъй като не сте сигурни кой е най-подходящ, устойчив и ефективен. Някои диети имат за цел да ограничат апетита ви, за да намалят приема на храна, докато други предлагат да ограничите приема на калории и въглехидрати или мазнини.

Нещо повече, много от тях предлагат ползи за здравето, които с които не просто можете да отслабнете. Ето няколко добри хранителни режими, които могат да ви помогнат да стопите някой килограм и с които да подобрите цялостното си здраве.

Прекъсващо гладуване

Интермитентното гладуване е диетична стратегия, която циклира между периодите на гладуване и хранене. Съществуват различни форми , включително методът 16/8, който включва ограничаване на приема на калории до 8 часа на ден, и методът 5/2, който ограничава дневния прием на калории до 500–600 калории два пъти седмично.

Как работи: Периодичното гладуване ограничава времето, което ви е позволено да ядете, което е прост начин за намаляване на приема на калории. Това може да доведе до загуба на тегло – освен ако не компенсирате, като ядете твърде много храна през разрешените периоди на хранене.

Загуба на тегло: Проучванията установеновяват, че периодичното гладуване причинява 3–8% загуба на тегло за 3–24 седмици, което е значително по-голям процент от други по-драстични методи. С този начин на хранене може да намалите обиколката на талията с 4–7%, което е показателно за наличието на вредните коремни мазнини. Други проучвания установяват, че периодичното гладуване може да увеличи изгарянето на мазнини, като същевременно запази мускулната маса, което може да подобри метаболизма.

Други предимства: Постоянното гладуване е свързано с ефекти против стареене, повишена чувствителност към инсулин, подобрено оросяване и функциониране на мозъка, намален риск от възпаление и много други ползи.

Недостатъци: По принцип периодичното гладуване е безопасно за повечето здрави възрастни.

Въпреки това, тези, които са чувствителни към спад на нивата на кръвната захар – като някои хора с диабет, хора с ниско тегло или хранително разстройство, както и бременни или кърмещи жени, трябва да говорят със здравен специалист, преди да започнат периодично гладуване.

Диети на растителна основа

Растителната диета може да ви помогне да отслабнете. Вегетарианството и веганството са най-популярните версии, които ограничават животинските продукти по здравословни, етични и екологични причини. Съществуват обаче и по-гъвкави диети на растителна основа, като гъвкавата диета, която позволява да се ядат умерено животински продукти.

Как работи: Има много видове вегетарианство, но повечето включват изцяло премахването на  месо, птици и риба. Някои вегетарианци също избягват яйца, както и продукти от животински произход като млечни продукти, желатин, мед и др.

Няма ясни правила за гъвкавата диета , тъй като това е промяна в начина на живот, а не просто на диета. Той насърчава яденето предимно на плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, но позволява протеини и животински продукти в умерени количества, което го прави популярна алтернатива на други хранителни режими. Много от ограничените групи храни са с високо съдържание на калории, така че ограничаването им може да помогне за отслабване.

Загуба на тегло: Изследванията показват, че диетите на растителна основа са ефективни за отслабване. Щатите са особено активни в изследванията по тази тема и преглед на техни 12 проучвания, включващи 1151 участници, установява, че хората на растителна диета са загубили средно с 2 кг повече от тези, които включват животински продукти. Плюс това, тези, които следват веганска диета, са загубили средно с 2,5 кг повече от хората, които не се подлагат на растителна диета. Диетите на растителна основа вероятно помагат за отслабване, тъй като те са богати на фибри, които могат да ви помогнат да останете по-сити за по-дълго и са с ниско съдържание на калории  – мазнини.

Други предимства: Диетите на растителна основа са свързани с много други предимства, като намален риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет. Те могат да бъдат и по-устойчиви на околната среда от диетите на месна основа.

Недостатъци: Въпреки че диетите на растителна основа са здравословни, те могат да ограничат приема на важни хранителни вещества, които обикновено се съдържат в животински продукти, като желязо, витамин В12, витамин D, калций, цинк и омега-3 мастни киселини.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета

Средиземноморската диета се основава на храни, които хората в страни като Италия и Гърция, използвани за ядене. Въпреки че е замислена да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, многобройни проучвания показват, че тя също помага за загубата на тегло.

Как работи: Средиземноморската диета определя яденето на много плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови растения, грудки, пълнозърнести храни, риба, морски дарове и екстра върджин зехтин – но истински. Храни като домашни птици, яйца и млечни продукти трябва да се консумират умерено. Междувременно, ограничавайте червените меса.

Освен това, средиземноморската диета ограничава рафинираните зърнени храни, транс-мазнините, рафинираните масла, преработените меса, добавената захар и доста други преработени храни, като полуфабрикатите.

Загуба на тегло: Въпреки че това не е конкретно диета за отслабване, много проучвания показват, че предприемането на диета в средиземноморски стил може да помогне за отслабване.

Например, пак щатски анализ на 19 проучвания установява, че хората, които комбинират средиземноморската диета с упражнения или ограничаване на калориите, губят средно около 4 кг. повече от тези на контролна диета.

Други предимства: Средиземноморската диета насърчава приемането на много храни, богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за борба с възпалението и оксидативния стрес чрез неутрализиране на свободните радикали. Той е свързан с намален риск от сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Недостатъци: Тъй като средиземноморската диета не е строго диета за отслабване, хората може да не отслабват след нея, освен ако не консумират по-малко калории.

ОБОБЩЕНИЕ

Средиземноморската диета набляга на яденето на много плодове, зеленчуци, риба и здравословни масла, като същевременно ограничава рафинираните и силно преработени храни. Въпреки че това не е диета за отслабване, проучванията показват, че тя може да насърчи загубата на тегло и да подобри цялостно тонуса и здравето ни.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал