Криолиполизата представлява унищожаване на мастна тъкан чрез контролирано охлаждане, постигнато от специален уред. Процедурата е доказала своите позитиви и е широко популярна в чужбина. У нас също придобива все по-широка популярност.

КРИОЛИПОЛИЗА

През годините дерматолозите са използвали терапии, основаващи се на студ, за унищожаване на повърхностни кожни тумори. Едва в средата на 2000 г. се съобщава за нов, неинвазивен метод, наречен селективна криолиполиза – процедура, която селективно уврежда мастната тъкан чрез контролирано охлаждане. С годините тя се усъвършенства дотолкова, че днес да бъде наричана алтернатива на липосукцията. Отрицателните ефекти на екстремалното замръзване са известни – физическо измръзване, което уврежда тъканите и може да доведе до гангрена и ампутация. За щастие с криолиполизата няма такава опасност. При нея единствените, с които ще се сбогувате, са излишните мазнини.

Извайването на контура на тялото се извършва със специална машина. Охлаждащите панели с гел се полагат върху обработваната област и се използва засмукване с вакуум, който разгражда мастната тъкан. Процедурите варират от 30 до 120 минути, в зависимост от зоната. Те са напълно безболезнени и безопасни. Повтарят се поне веднъж месечно, до постигане на желаните резултати. Веднъж разрушени, мастните клетки повече никога не се появяват на даденото място.

Консултирайте се с медицинско лице винаги преди да предприемете терапии, свързани с Вашето здраве – на тялото или ума!

Контурирането на тялото е една от най-често срещаните козметични хирургични процедури във Великобритания и САЩ. През последните години бяха разработени нови методи за справяне с контурирането на тялото от по-малко инвазивна перспектива. Тези модалности са насочени предимно към физическите свойства на мазнините, които я разграничават от горните епидермис и дерма, като по този начин водят до селективно унищожаване на мазнините. Тези различни модалности включват фокусиран ултразвук с висока интензивност, който разрушава клетъчните мембрани и след това загрява и унищожава адипкойтите – радио честота, която предизвиква летално термично увреждане на мастната тъкан и лазерна терапия на ниско ниво, която произвежда преходни пори в адипоцитите, позволявайки на липидите да изтекат навън. И накрая, криолиполизата е сравнително ново развитие, чийто механизъм на некроза на адипоцитите не е напълно изяснен.

Процедурата

На пазара има няколко устройства за криолиполиза. Във Великобритания известни, реномирани устройства включват: CoolSculpting ® (ZELTIQ Aesthetics, Inc.), Cryolipolysis CRISTAL ™ (Deleo), CoolTech ® (High Technology Products, SL) и 3D-LipoMed (3D-Lipo Ltd). Протоколите се различават по продължителност на прилагане на охлаждащи подложки, брой необходими лечебни сесии и след третиране на масаж. Принципът обаче е същият. Адипоцитите са по-податливи на охлаждане от другите клетки (кожни и нервни клетки). Следователно прецизното прилагане на ниски температури (под 4 ° C) предизвиква апоптоза на адипоцитите, което предизвиква възпалителна реакция и води до бавно храносмилане от околните макрофаги в продължение на няколко седмици и до месеци по-късно.

CoolSculpting беше първото одобрено от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) криолиптично устройство за намаляване на мазнините по хълбоците и корема. През 2014 г. той беше допълнително изчистен за лечение на подкожни мазнини в бедрата. Една част от устройството CoolSculpting е апликатор с форма на чаша с два охлаждащи панела, който се прилага за лечението. Тъканта се изтегля в ръчната част под умерен вакуум и избраната температура се модулира от термоелектрични елементи и се контролира от сензори, които наблюдават топлинния поток от тъканта. Всяка зона се третира за около 45 минути и се препоръчва да се следва това с две минути масаж до зоната.

Пациенти и зони за лечение

Въпреки че всички проучвания показват намаляване на мазнини във всяка изследвана област, все още не е известно кои области са най-чувствителни към криолиполизата. Различни фактори могат да играят роля в степента на намаляване на мазнините, наблюдавана след криолиполиза.

Липсват съществени изследвания, които да идентифицират идеалния пациент или дори идеалната зона за лечение. Като се има предвид същественото подобрение с до 25% намаление на подкожните мазнини, се смята, че най-добрите кандидати са тези в идеалния им диапазон на тегло и тези, които се занимават с редовни физически упражнения, хранят се здравословно и имат забележими мастни напластявания. Тези пациенти биха имали реалистични очаквания и са готови да поддържат резултатите от криолиполизата със здравословен, активен начин на живот.

Криолиполизата е безопасна за всички типове кожа, без докладвани пигментни промени и е безопасна за многократно приложение. Някой специалисти предполагат, че пациентите, които се нуждаят от корекция на само малки или умерени количества мастна тъкан и отстраняване на целулит, ще имат най-голяма полза от лечението с криолиполиза. Криолиполизата не трябва да се извършва в зони за лечение с тежки разширени вени, дерматити или други кожни лезии.

Следете нашия Журнал за още въведения и практики при криолиполизата.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал