Криолиполизата представлява унищожаване на мастна тъкан чрез контролирано охлаждане, постигнато от специален уред. Процедурата е доказала своите позитиви и е широко популярна в чужбина. У нас също придобива все по-широка популярност.

КРИОЛИПОЛИЗА

През годините дерматолозите са използвали терапии, основаващи се на студ, за унищожаване на повърхностни кожни тумори. Едва в средата на 2000 г. се съобщава за нов, неинвазивен метод, наречен селективна криолиполиза – процедура, която селективно уврежда мастната тъкан чрез контролирано охлаждане. С годините тя се усъвършенства дотолкова, че днес да бъде наричана алтернатива на липосукцията. Отрицателните ефекти на екстремалното замръзване са известни – физическо измръзване, което уврежда тъканите и може да доведе до гангрена и ампутация. За щастие с криолиполизата няма такава опасност. При нея единствените, с които ще се сбогувате, са излишните мазнини.

Извайването на контура на тялото се извършва със специална машина. Охлаждащите панели с гел се полагат върху обработваната област и се използва засмукване с вакуум, който разгражда мастната тъкан. Процедурите варират от 30 до 120 минути, в зависимост от зоната. Те са напълно безболезнени и безопасни. Повтарят се поне веднъж месечно, до постигане на желаните резултати. Веднъж разрушени, мастните клетки повече никога не се появяват на даденото място.

Консултирайте се с медицинско лице винаги преди да предприемете терапии, свързани с Вашето здраве – на тялото или ума!

Контурирането на тялото е една от най-често срещаните козметични хирургични процедури във Великобритания и САЩ. През последните години бяха разработени нови методи за справяне с контурирането на тялото от по-малко инвазивна перспектива. Тези модалности са насочени предимно към физическите свойства на мазнините, които я разграничават от горните епидермис и дерма, като по този начин водят до селективно унищожаване на мазнините. Тези различни модалности включват фокусиран ултразвук с висока интензивност, който разрушава клетъчните мембрани и след това загрява и унищожава адипкойтите – радио честота, която предизвиква летално термично увреждане на мастната тъкан и лазерна терапия на ниско ниво, която произвежда преходни пори в адипоцитите, позволявайки на липидите да изтекат навън. И накрая, криолиполизата е сравнително ново развитие, чийто механизъм на некроза на адипоцитите не е напълно изяснен.

Процедурата

На пазара има няколко устройства за криолиполиза. Във Великобритания известни, реномирани устройства включват: CoolSculpting ® (ZELTIQ Aesthetics, Inc.), Cryolipolysis CRISTAL ™ (Deleo), CoolTech ® (High Technology Products, SL) и 3D-LipoMed (3D-Lipo Ltd). Протоколите се различават по продължителност на прилагане на охлаждащи подложки, брой необходими лечебни сесии и след третиране на масаж. Принципът обаче е същият. Адипоцитите са по-податливи на охлаждане от другите клетки (кожни и нервни клетки). Следователно прецизното прилагане на ниски температури (под 4 ° C) предизвиква апоптоза на адипоцитите, което предизвиква възпалителна реакция и води до бавно храносмилане от околните макрофаги в продължение на няколко седмици и до месеци по-късно.

CoolSculpting беше първото одобрено от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) криолиптично устройство за намаляване на мазнините по хълбоците и корема. През 2014 г. той беше допълнително изчистен за лечение на подкожни мазнини в бедрата. Една част от устройството CoolSculpting е апликатор с форма на чаша с два охлаждащи панела, който се прилага за лечението. Тъканта се изтегля в ръчната част под умерен вакуум и избраната температура се модулира от термоелектрични елементи и се контролира от сензори, които наблюдават топлинния поток от тъканта. Всяка зона се третира за около 45 минути и се препоръчва да се следва това с две минути масаж до зоната.

Пациенти и зони за лечение

Въпреки че всички проучвания показват намаляване на мазнини във всяка изследвана област, все още не е известно кои области са най-чувствителни към криолиполизата. Различни фактори могат да играят роля в степента на намаляване на мазнините, наблюдавана след криолиполиза.

Липсват съществени изследвания, които да идентифицират идеалния пациент или дори идеалната зона за лечение. Като се има предвид същественото подобрение с до 25% намаление на подкожните мазнини, се смята, че най-добрите кандидати са тези в идеалния им диапазон на тегло и тези, които се занимават с редовни физически упражнения, хранят се здравословно и имат забележими мастни напластявания. Тези пациенти биха имали реалистични очаквания и са готови да поддържат резултатите от криолиполизата със здравословен, активен начин на живот.

Криолиполизата е безопасна за всички типове кожа, без докладвани пигментни промени и е безопасна за многократно приложение. Някой специалисти предполагат, че пациентите, които се нуждаят от корекция на само малки или умерени количества мастна тъкан и отстраняване на целулит, ще имат най-голяма полза от лечението с криолиполиза. Криолиполизата не трябва да се извършва в зони за лечение с тежки разширени вени, дерматити или други кожни лезии.

Следете нашия Журнал за още въведения и практики при криолиполизата.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа