Китайската култура е виртуозна в достигането на пълна хармония и мир със себе си. Една от най-разпространените терапии за тяло в нея е китайският масаж. Той е много по-различен от обикновения и води до въздигане на духа до едно ново, неподозирано ниво.

Китайският метод за релаксация цели да възстанови прекъснатите връзки. С него отново се дава живот на зоните от тялото, където жизнената енергия е спряла да преминава по една или друга причина.За разлика от традиционния, китайският масаж се извършва по посока на протичане на енергията по отделните меридиани. Така, когато цялата енергия на тялото се промени към по-добро, заболелите органи биват излекувани.

Релаксиращ масаж

Спа релаксът по китайски се постига със стимулиране на вътрешната енергия Чи. Това става с масаж върху определени точки на тялото. Кръвта се задвижва по-бързо, което от своя страна стимулира както кожата, така и вътрешните органи. Веднъж достигнала до тях, Чи ги кара да се регенерират и заработят с нови сили.

Според древните китайски лечители методите за релаксация и терапия трябва да се правят колкото се може по-често, а не след възникването на дадено неразположение. С тях се облекчава почти всяко проблемно състояние – от мигрена и главоболие, ставни заболявания, заболявания на вътрешните органи до гинекологични проблеми, наднормено тегло и още много други.

Традиционната китайска медицина е широка гама от медицински практики, споделящи общи концепции, които са разработени в Китай и се основават на традиция от повече от 2000 години, включително различни форми на билкова медицина , акупунктура, масаж (tui na), упражнения (чигонг) и диетична терапия. Използва се предимно като допълващ подход на алтернативната медицина. Китайската медицина като цяло се използва широко в Китай, има силно влияние през годините и на Запад. Нейната философия се основава на Yinyangism (т.е. комбинацията от теория на пет фази с теория Yin-Yang), която по-късно е погълната от даоизма.

Какво е акупунктура?

Акупунктурата е процедура, при която игли се използват за стимулиране на акупунктурни точки (известни като меридиани) в тялото на човек, което създава терапевтичен ефект, и това може да се направи чрез ръчна стимулация или електрическа стимулация. Казва се, че акупунктурата е една от най-старите лечебни практики в света и се казва, че помага при тревожност, проблеми със съня и депресия.

Какво представлява терапията с купиране?

The Cupping Therapy /Купиращата терапия/ е древна китайска форма на медицина, при която огънят се поставя вътре в чашата и се поставя върху кожата на пациента, за да се създаде всмукване. Традиционните лекари вярват, че това създава приток на кръв, който води до изцеление, и го използват за лечение на обикновена настинка, пневмония и бронхит. Терапията с купиране може да се прави на гърба, врата и раменете. След това единият остава с кръгли червени натъртени мехурчета там, където е била чашата.

Съвременната спа индустрията в Китай

Насърчаването на здравословна диета, фитнес и психическо благосъстояние се е разпространило в цял Китай и интересите на здравословния начин на живот, холистичните традиции и леченията доминират на пазара.

Тенденциите против стареене се разпространяват повече от всякога, а спа центровете, предлагащи пакети за красота и естетични уелнес програми, изникват всеки ден. Въпреки това, с постоянните промени в нуждите и търсенията на китайските потребители, спа индустрията трябва да остане релевантна и иновативна.

Здравословната мания за китайската медицина все още звучи важно за физическото благосъстояние и спа центровете съчетават тези древни лечебни практики с модерните и науки и технологии, които привличат. Пазарните лидери непрекъснато предлагат нови интерпретации на традиционните китайски лечения.

Covid-19 ефект върху СПА индустрията в Китай

Избухването на Covid-19 даде урок по здравно образование на всички хора . Поведението на потребление, ориентирано към здравето, ще продължи и след епидемията и все повече хора вече имат по-силна информираност за възприемане на здравословен начин на живот.

Новите поколения започнаха да търсят по-широки и усъвършенствани начини за постигане на благосъстояние, ограничавайки тревогите си за несигурното бъдеще. Много от изследванията показват повишено търсене на козметични напитки или козметика за грижа за кожата, практикуване на  повече физически активности за тялото.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа