Начало/Грижата за нас/Релакс терапии/Терапия за детоксикация

Детокс диетите се опитват да докажат, че елиминират токсините от тялото ви, подобряват здравето и насърчават загубата на тегло. Те често включват използването на лаксативи, диуретици, витамини, минерали, чайове и други храни, за които се смята, че имат детоксикиращи свойства. Терминът „токсин“ в контекста на детоксикационните диети е дефиниран слабо. Обикновено се има предвид замърсители, синтетични химикали, тежки метали и преработени храни – такива съставки, които влияят негативно на здравето ни. Популярните детоксикационни диети обаче рядко идентифицират специфичните токсини, които целят да премахнат или механизма, по който се предполага, че ги елиминират. Освен това няма доказателства в подкрепа на използването на тези диети за елиминиране на токсини или устойчива загуба на тегло.

Вашето тяло има сложен начин за елиминиране на токсините, който включва черния дроб, бъбреците, храносмилателната система, кожата и белите дробове.

Токсините са част от ежедневието ни. Те се натрупват в организма ни по всевъзможни начини. Тези вредни натрупвания обикновено се изхвърлят с урината и потта. Ето защо е от ключово значение да пием много вода. Понякога обаче естествената детоксикация не помага и е редно да ѝ помогнем. На разположение са ни няколко терапии за детоксикация:

Детокс диета

Диета

Има много видове детоксикиращи диети, но с тях не бива да се прекалява. Преди да приложите който и да било режим на хранене, е добре да се консултирате със специалист. Това е много важно, за да не постигнете обратния ефект – вместо да помогнете на тялото си, да му навредите. Често се оказва, че детокс диетите не са сполучливи и нямат особено голям ефект върху тялото и здравето.

Пластири за детокикация

Една също толкова интересна алтернатива са пластирите за детоксикация. Те се поставят отдолу на крака, върху ходилото. Благодарение на лечебните си съставки, след няколко часа носене, тези пластири ще са напоени с мазнина и течност – токсините, които пластирите са извели от тялото.

Йонна детоксикация

С помощта на специален апарат водата в съд се йонизира. Пациентът поставя краката си в него. Това помага на организмът по естествен път се детоксикира чрез изпотяването. Чрез краката в организма проникват отрицателни йони, който възстановяват електрическия баланс. В зависимост от това какъв цвят стане водата, може да се постави диагноза. В днешно време освен в СПА центровете и при специално обучени за това специалисти, йонната детоксикация може да се прилага и в домашни условия. Апаратите за целта са на все по-достъпни цени и могат да бъдат поставени във всеки дом.

Докато диетите за детоксикация не правят нищо, което тялото ви естествено не може да направи самостоятелно, можете да оптимизирате естествената система за детоксикация на тялото си. Понеже тялото ви е напълно оборудвано за работа с токсини и други нежелани вещества, ето и няколко прости съвета как да улесним естествената му работа:

  1. Ограничете алкохола

Повече от 90% от алкохола се метаболизира в черния дроб. Чернодробните ензими метаболизират алкохола до ацеталдехид, известен химикал, причиняващ рак. Разпознавайки ацеталдехида като токсин, черният ви дроб го превръща в безвредно вещество, наречено ацетат, което по-късно се елиминира от тялото ви. Докато наблюдателните проучвания показват ниска до умерена консумация на алкохол, полезна за здравето на сърцето, прекомерното пиене може да причини безброй здравословни проблеми.

  1. Фокусирайте се върху съня

Осигуряването на адекватен и качествен сън всяка вечер е задължително за подпомагане здравето на тялото и естествената система за детоксикация. Сънят позволява на мозъка ви да се реорганизира и да се презареди, както и да премахне токсичните отпадъчни странични продукти, натрупани през целия ден. Един от тези отпадъчни продукти е протеин, наречен бета-амилоид, който допринася за развитието на болестта на Алцхаймер. При лишаване от сън тялото ви няма време да изпълнява тези функции, така че токсините могат да се натрупват и да повлияят на няколко аспекта на здравето. Лошият сън е свързан с краткосрочни и дългосрочни последици за здравето, като стрес, тревожност, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

  1. Намалете приема на захар и преработени храни

Смята се, че захарта и преработените храни са в основата на днешните кризи в общественото здраве. Високата консумация на сладки и силно преработени храни е свързана със затлъстяването и други хронични заболявания, като сърдечни заболявания, рак и диабет. Тези заболявания възпрепятстват способността на тялото ви да се детоксикира по естествен път, като уврежда органи, които играят важна роля, като черния дроб и бъбреците. Например, високата консумация на сладки напитки може да причини затлъстяване на черния дроб, състояние, което влияе негативно на чернодробната функция. Като консумирате по-малко нездравословна храна, можете да поддържате системата за детоксикация на тялото си здрава.

  1. Други полезни съвети за детоксикация

Въпреки че няма настоящи доказателства в подкрепа на използването на детоксикиращи диети за премахване на токсините от тялото ви, някои промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на натоварването с токсини и да подпомогнат системата за детоксикация на тялото ви.

  • Яжте храни, съдържащи сяра. Храни с високо съдържание на сяра, като лук, броколи и чесън, подобряват отделянето на тежки метали като кадмий;
  • Изпробвайте хлорела. Хлорелата са вид водорасли, които имат много хранителни ползи и могат да подобрят елиминирането на токсини като тежки метали, според проучвания върху животни;
  • Ароматизирайте ястия с кориандър. Килантрото подобрява отделянето на някои токсини, като тежки метали като олово и химикали, включително фталати и инсектициди;
  • Поддържайте глутатиона. Яденето на богати на сяра храни като яйца, броколи и чесън спомага за подобряване на функцията на глутатиона, основен антиоксидант, произведен от тялото ви, който участва сериозно в детоксикацията;
  • Преминете към естествени почистващи продукти. Изборът на естествени почистващи продукти като оцет и сода за хляб пред търговските почистващи препарати може да намали излагането ви на потенциално токсични химикали;

Изберете естествена грижа за тялото. Използването на естествени дезодоранти, гримове, овлажнители, шампоани, натурална козметика и други продукти за лична хигиена също може да намали излагането ви на химикали.

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал