Начало/Грижата за нас/Релакс терапии/Терапия за възстановяване и отдих

Релаксацията е съществена част от по-голямата палитра от грижи за себе си, което е критичен, но често пренебрегван компонент за предотвратяване на рецидив от умора и стрес. Грижата за нас зависи от принципа да вземеш толкова, колкото е необходимо, вместо да се бориш да се справиш с по-малко. Това включва задоволяване на основни нужди, като например да се храните добре и да се спите здравословно, както и да намерите време за разпускане и забавление. Мнозина, по пътя към възстановяването преди, са се борили с лоши практики в ежедневието си, които могат да допринесат за деструктивни навици.

Всеки човек в даден момент се нуждае от възстановяване и адекватна почивка. С нарастване на търсенето за релакс се повиши и предлагането на подобни услуги. На практика всички СПА процедури са създадени и съществуват с цел да доведат до пълна релаксация своя ползвател.

Терапия за възстановяване и отдих

Забелязали ли сте как сте скован около врата и раменете? А ако сте постоянно седнал в офиса или извършвате някакъв физически труд? Това най-често е областта, където се събира напрежението ни и “втвърдява” мускулатурата ни там. Затова, без съмнение, най-релаксиращата процедура е масажът. В зависимост от желанията на клиента, той може да е на определена зона или на цялото тяло, като последният е най-подходящ за цялостно възстановяване. Масажите биват много видове. Една добра идея е релаксиращата техника да се съчетае с ароматни масла. В зависимост от нуждите на клиента се подбира най-подходящата и най-добрата комбинация, която да осигури желания отдих.

Когато става въпрос за пълно възстановяване, няма как да пропуснем водните процедури. Те са ключови, тъй като човешко тяло е изградено в голямата си част от вода. В повечето случи умората и напрежението са породени именно от липсата на този жизненоважен елемент. За пълен релакс заложете на хидромасаж, парна баня, сауна, горещи вани и други.

Съвременната медицинска общност също започна да признава огромните ползи за здравето от медитацията и много специалисти се стремят да включат медитацията в своите програми за възстановяване и лечение. „Предизвикателството за промяна начина ви на живот е страхът, че не можете да се промените, което може да ви тласне към отричане и да ви накара да сведете до минимум последиците от непродуктивното си поведение“, обясни д-р Роналд Александър от Psychology Today.

Това са няколко заключения, които идват на помощ когато всъщност смятаме, че забъзаното темпо и стрес начин на живот всъщност са „необходимото зло“. Тялото и ума ни, обаче винаги ще са на друго мнение.

Упражненията са друг инструмент за възстановяване и отдих, които създават разнообразни физиологични промени в тялото, а те подпомагат и задълбочават релаксацията. Те стимулират положителната мозъчна активност и доказано намалява депресията и тревожността.  Има много различни начини да работите с тялото си и намирането на правилния може да бъде предизвикателство. Джогинг, плуване, аеробика, танци, вдигане на тежести, туризъм, колоездене и катерене са само част от възможностите ни. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато мислите за упражнения си:

  • Предпочитам ли да спортувам сам, с партньор или с екип?
  • Предпочитам ли да спортувам на закрито или на открито?
  • Бих ли искал структурирана форма на упражнения, като клас по аеробика, или предпочитам да водя свои тренировки?
  • Предпочитам ли умерено интензивно упражнение, като градинарство или продължителна разходка или енергично интензивно упражнение, като скачане на въже или плуване на обиколки?
  • Какво препоръчва моят лекар по отношение на упражненията?

След като изберете рутинната тренировка, която ви харесва, важно е да започнете бавно, за да избегнете мускулна умора или болка и да поддържате последователен график на упражненията. Това ще ви помогне да усетите ползите от релаксацията от упражненията.

В допълнение към важната си роля за предотвратяване на рецидив от преумора и стрес, релаксацията има и много други предимства, които се добавят към цялостното качество на живот на човека. Тези предимства включват:

  • По-добър сън – практиката на релаксация подготвя както тялото, така и ума ви за сън, като бавно отпуска мускулите и позволява на ума да се успокои. В комбинация с други навици, благоприятни за съня, като избягването на кофеин следобяд, поддържането на спалнята ви тъмно и тихо и изключването на всякакви екрани един час преди лягане, релаксацията може значително да подобри качеството на съня.
  • Подобрено настроение – облекчаването на стреса и безпокойството, причинени от техниките за релаксация, може да има значителен положителен ефект върху настроението на човека. Това се дължи и на освобождаването на серотонин и ендорфини чрез техники за релаксация като упражнения, които помагат за повишаване на настроението и намаляване на мускулни болки.
  • Положителни ефекти върху здравето – проучванията показват, че дълбоката релаксация може да намали кръвното налягане и сърдечната честота, да облекчи болката, да облекчи проблемите с храносмилането и да подобри имунната и сърдечно-съдовата система на човек. Активните методи за релаксация като упражнения или йога помагат за намаляване на възпалението /ако има такова/ и поддържане на здравословно телесно тегло.

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа