Начало/Журнал/Болница “Минерални бани” в Полски Тръмбеш отвори врата

Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация “Минерални бани” в Полски Тръмбеш отвори врата тази седмица, съобщи управителят д-р Пламен Лаков. Все още лечебното заведение не е сключило договор със здравната каса за финансиране по клинични пътеки. Очаква се това да стане през май, затова болницата към този момент работи на свободен прием.
Ръководството на “Минерални бани” търси и персонал, а това е трудна задача. Стартирахме с 4 лекари, 8 медицински сестри, 4 санитари, търсим още специалисти, подчерта д-р Лаков. Той обаче посочи, че вместо очакваните 130 легла, от които 15 за продължително лечение и 115 за физиотерапия, здравното министерство е одобрило само 21 легла. Според управителя как може да се издържа една болница с такава дейност, след като е похарчила 1 млн. евро за ремонти и оборудване на базата. А намеренията са да се строи още един етаж на покрива за физиотерапия. Медицинското дружество ще намери пари за това, но проблемът е, че не ни дават разрешение за 130 легла, коментира д-р Лаков.
Болничният шеф припомни, че по здравна карта за областта са предложени 295 легла за рехабилитация и физиотерапия. След това обаче министерството на д-р Петър Москов тогава разрешило дейност на 228 легла. А във Великотърновска област работят още две болници за рехабилитация в Овча могила и Вонеща вода. Те остават със същата дейност, като орязването на леглата е за сметка на “Минерални бани” в Полски Тръмбеш.
Кметът Георги Чакъров вече е настоял пред областния управител да изпрати мотивирано предложение до здравното министерство да бъде върнат първоначалният брой на леглата за рехабилитация и физиотерапия. Отговор засега няма. “Минерални бани” може да стане болница от национално значение, да се развие телемедицина с модерно лечение и превантивна дейност, е категоричен д-р Лаков.

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа