Ние знаем. Ти си зает, а намирането на време да се грижиш за себе си може да бъде трудно. Не можете да се уловите в мислите и чувствата си и просто да живеете ежедневно, да не осъзнавате, че не отделяте време да слушате себе си, да „чувате” посланията, които вашият ум ви казва. Важно е  и ще отнеме време, но ако не го направите, няма да мине дълго преди да осъзнаете, че сте „изморени“ от умора и всъщност  работите в умствена мъгла, където е трудно да се грижите за нещо или за някого.

Грижата за ума

Не винаги е лесно да намерите време да бъдете със себе си и наистина да се „намерите“ със самия  вас . Защото дори когато правите нещо, което е само за вас, като например да ходите в музей или да си направите маникюр, да отидете на ски, то все още може да се чувства като нещо друго в списъка ви със задачи, а не нещо като особено емоционално, умствено или духовно изживяване. Но какво точно е грижата за себе си? Самостоятелната грижа е за хората както е бензина за колите; това е горивото, което ни кара да вървим. И без него, може да успеем да се движим с изпарения за известно време, но в крайна сметка ще се закъсаме и ще спрем – или по-лошо, ще се сринем и изгорим.

Грижа за нашето психично, емоционално и духовно здраве ни дава горивото, от което се нуждаем, за да живеем щастлив, здрав и продуктивен живот. И това също има пряко въздействие върху нашето здраве.

И как се прави това? Първо, самообучението не е нещо, което правите веднъж и поставяте отметка в списъка. Ако наистина планирате да се съсредоточите върху това да разберете как по-добре да се грижите за ума си, опитайте всеки ден да си посвещавате 20 минути всеки ден, само за вас – това е чудесен начин да започнете. Доверете ни се, ще започнете да усещате разликата само след няколко дни от практикуването на това! И какво точно е ежедневното “мое време”? Е, това е само: 20 минути на ден (най-малко), които прекарвате със себе си, с намерението да изчистите ума си, да се центрирате, да се чувствате вътрешно в хармония и да проверите емоционалното си благополучие. Да размишляваме за деня и живота си.

Ето няколко идеи, които могат да се съберат в кратък период от време, обикновено с малко разходи:

Медитация!

Медитацията е чудесен начин да започнете да мислите за това емоционално благополучие, тъй като ползите от медитацията са многобройни. Ако сте били объркани в миналото с термина „медитация“, да – не сте сами. Медитацията е трудно да се определи. Като цяло, тя се състои в фокусиране на вашето внимание като начин за успокояване на ума. Дишането е обща точка на фокусиране в много различни видове медитация. Тъй като фокусирате върху дишането си, вие премахвате разсейването, притесненията и безпокойството на ума.

Прекарайте повече време в природата!

Прекарването на повече време в природата не само подобрява настроението ви – то може всъщност да промени мисленето ви и да подобри мозъчната функция. Можете да направите дълга разходка сред зелените цветове в гората или да наблюдавате облаците. Легнете по гръб, отпуснете се и наблюдавайте небето.

Изберете дейност, която можете да направите сами или с любимия човек, с която се чувствате емоционално възстановителен „режим“.

Продължава в част 2

Що е то хидротерапия
Етеричните масла
Колко често и какви процедури са необходими за здрава и стегната кожа?
Използването на богатството от разнообразието на билки в България – ползи и най-популярни видове, за какво се използват?
Съвременни козметични постижения в науката за грижа към кожата – видове и тенденции за развитие
Кюстендил
Долна баня и Сепарева баня
Хисаря
Велинград
Сандански
Следвайте и ни харесайте
Твоето мнение и оценка
1
2
3
4
5
Запиши
     
Откажи

Твоето мнение и оценка

Грижата за ума - наръчник за самопомощ
Средна оценка:  
 0 оценки