Във времето, в което всеки от нас иска най-доброто за децата (а и себе си), търсим полезните и безвредни терапии, с които да засилим имунитета и подобрим общото си състояние, както и да се излекуваме. Нашумяла по цял свят, в това число и България, сред множеството днес е и халотерапията (терапия със сол).

Хало терапия

Какво представлява халотепарията?

Това е една от най-предпочитаните СПА процедури в цяла Европа, като се предполага, че използването на солен възхух за лечение на дихателните пътища се е използвал още от древността. Официалното откриване на терапията се датира през 19 век, когато полски лекар забелязва, че работещите в солни мини не страдат от белодробни заболявания.

Терапията със сол е напълно безвредна, като употребата й се регулира времево спрямо това кой ще се подлага на нея (дете или възрастен, съответно между 15-20 до 30-40 минути). В солната стая се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Халотерапията влияе на кожата, дихателната, нервната и имунната система, а според някои повлияват благоприятно и страдащи от аутизъм.

За подсилване ефективността на терапията в солните стаи се използва халогенератор. Това е уред, който произвежда сухи физиологични аерозоли чрез механично раздробяване на зърнена каменна сол. Той впръсква дребните солни частици в стаята със започване на терапията. Солните стаи са оборудвани така, че престоят в тях да е приятен за всеки-от тихата и релаксираща музика, действаща на възрастните, удобно излегнали се на меки кресла, до пълните кошове с играчки за малките им посетители. Светлината във всички солни стаи е приглушена и това, съчетано с белотата на станите и пода, създава чувство на спокойствие и уют.

Халотерапията се използва най-често за прочистване на токсините от организма и лечение при проблеми с дишането (от лека настинка до по-сериозни, дори хронични заболявания). Наред с това обаче е и предпочитана от дамите поради факта, че прави кожата по-мека и гладка, отваря и прочиства порите й. Не на последно място-половинчасовият престой в солна стая в компанията на любима книга или спасание ви дава уединението и спокойствието, далеч от работа, технологии, телефони (забранено е внасянаето им в стаите), от което всеки има нужда в забързаното и натоварено ежедневие.

Вижте още терапии

Що е то хидротерапия
Етеричните масла
Колко често и какви процедури са необходими за здрава и стегната кожа?
Използването на богатството от разнообразието на билки в България – ползи и най-популярни видове, за какво се използват?
Съвременни козметични постижения в науката за грижа към кожата – видове и тенденции за развитие
Кюстендил
Долна баня и Сепарева баня
Хисаря
Велинград
Сандански
Следвайте и ни харесайте
Твоето мнение и оценка
1
2
3
4
5
Запиши
     
Откажи

Твоето мнение и оценка

Халотерапия или терапия със сол
Средна оценка:  
 1 оценки
от Миглена за Халотерапия или терапия със сол

Чудесна статия, солната терапия действа много добре.