Начало/Журнал/Още едно мнение на озонотерапията срещу коронавируса

Ето на какво мнения са в Институт за здраве и рехабилитация на „NeoMed“, Кипър – публикувано на техния уеб сайт. Те отговарят на следните пациентски въпроси:

„Може ли озонотерапията да ми помогне? Какви условия са подходящи за лечение с озонова терапия и какъв ефект оказва върху тялото ми? Озонотерапията се използва от практикуващи и изследвана от учените повече от век, но какво заключават тези изследвания?“

Имайки предвид всички тези често срещани въпроси, от института създадоха списък на това, което смятат, че са десетте предимства на озонотерапията и включиха връзки към проучвания по тези теми, за да разгледате сами резултатите от тях.

Имунна модулация;

Астмата е хронично възпалително заболяване и често се наблюдават маркери на възпаление в кръвта на астматици, което може да доведе до оксидативен стрес. Изследване през 2005 г. установи, че редовната озонова терапия е ефективна за намаляване на тези маркери на възпалението , регулиране на оксидативния стрес и като имуномодулатор озоновата терапия е в състояние да модифицира имунната система, за да се справи по-добре с възпалението. Също през 1995 г. в други итераторски преглед се стигна до заключението, че озоновата терапия може да има „дълбоки ефекти върху системния имунитет“.

Антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства;

С потенциалния антибиотичен апокалипсис недалеч учените търсят нови начини за справяне с бактериалните инфекции, както и нови методи за лечение на гъбични и вирусни инфекции.

Използвайте озонова терапия. Има много проучвания за неговите свойства по контрола на инфекции. Разсеяха се доста съммнения в тази потенциална употреба – установява се, че озоновата терапия може силно да повлияе на проблемите с една остра бактериална инфекция, причинена от ухапване от кърлеж в рамките на 24-48 часа, например. Това е добре дошла новина за нарастващия брой регистрирани с лаймска болест и други страдащи от болести, ренасяни от кърлежоподобни по света, които не реагират на лечение с антибиотици.

Озонотерапията вече се предлага и за лечение на вирусни инфекции като грип, което е чудесна новина за всеки, който редовно се оказва податлив на зимните настинки.

Възстановяване на повредена мозъчна тъкан след инсулт;

След инсулт, засегнатата област на мозъка започва да губи своето решаващо снабдяване с кислород, причинявайки хипоксия на околните мозъчни клетки. Тази зона на увреждане е известна като penumbra или полу-функционираща зона. Най-добрият начин на действие е да се възстанови снабдяването на кислородът възможно най-бързо, за да се намалят щетите.

Проучване от 2012 г. установи, че доставянето на смес от кислород и озонови газове към хипоксична мозъчна тъкан изглежда възстановява щетите. Авторите на проучването стигат до заключението, че те подкрепят използването на кислород-озонов газ при „добре проектирани клинични изпитвания при пациенти с инсулт“ – тоест, след обстойна консултация със специалист.

По-нисък риск от повторни сърдечни пристъпи;

Има също така доказателства, че озоновата терапия помага да се намали рискът от повторен инфаркт и развитието на инфаркт (т.нар. тъканна смърт поради липса на кислород) или аритмия (ненормален или неправилен сърдечен удар) след сърдечен удар.

Едно проучване през 2017 г. установи, че колкото по-бързо се прилага озоновата терапия след сърдечен удар и колкото по-дълго се прилага, толкова по-добри са резултатите.

Подпомага мускулно-скелетната структура;

Изключителни новини се появиха от скорошно проучване през септември 2018 г., че определена озонова терапия постига напредък в успешното управление и лечение на мускулно-скелетните разстройства .

Тези разстройства включват ревматоиден артрит, синдром на карпалния тунел и бурсит, които изглежда добре реагират на повишаване нивото на кислород в организма чрез въвеждане на озон.

Противовъзпалителни свойства;

Много хронични възпалителни заболявания могат да се възползват от озоновата терапия. Доклад от 2014 г. установи, че терапевтичната озонова терапия има фантастичен потенциал.

Хроничното възпаление може да причини окислително увреждане на клетките и ДНК. Озонът е мощен антиоксидант, който помага за намаляване на това окислително увреждане и последващия риск от заболяване. Установено е също, че озонът увеличава активността на ензимите в организма, които действат като антиоксиданти, което накара изследователите в друга книга от 2014 г. да заключат, че озоновата терапия е полезен вариант за лечение на възпаление .

Зарастване на рани;

Проучванията показват, че за озонотерапия също може да помогне за насърчаване на зарастването на раните. Едно проучване откри ползите от озоновата терапия при лечението на язвени рани по стъпалата на пациенти с диабет. Друга констатира, че е еднакво ефективна в управлението и намаляването на болезнените язви в устата.

Клетъчно оксигениране;

Както при инсултите, посочени по-горе, при хипоксията (когато тъканите не получават достатъчно кислород) може да доведе до смърт на тъканите. Хипоксията може да се появи и в други органи, като белите дробове след тежък астматичен пристъп и в целия кръвен поток, ако имате анемия.

Озоновата терапия осигурява на организма по-лесно достъпен кислород и има някои доказателства , че може да помогне и при лечението на някои хипоксични тумори, наред с химио- и лъчетерапията.

Облекчаване на болката;

Болките в гърба могат да бъдат изтощителни и са една от най-честите причини да посещаваме нашите лекари и да желаем почивка, едва ли не – болни от работа. Добрата новина е, че изследователите са открили, че озоновата терапия може да бъде много полезна в терапията срещу болки, особенно в долната част на гърба!

Активиране и възстановяване на стволови клетки;

Нашите стволови клетки непрекъснато работят за производството на нови клетки, било то за сърце, мозък, кръв, нерв, кожа или друга видове съставителни клетки на органите ни. Без стволови клетки не бихме оцелели. Колкото по-готови са нашите стволови клетки да се активират за производството на нови клетки, толкова по-добре. Вече има доказателства, че озоновата терапия може да подобри тази готовност за реактивиране, като по този начин доведе до по-добро клетъчно регенериране.

Както можете да прецените, озонотерапията може да помогне на хора, които страдат от цял ​​набор от болнични състояния, а списъкът ни по-горе е само кратка информация на това, което вече се знае за тази ценна лечебна терапия.

Винаги се допитайте до специалист преди да предприемете терапия или лечение!

Разгледайте още интересни материали от нашия Журнал