С перфектната формула за добър нощен сън, избягвайки го повечето от нас, благодарение на нашия оживен начин на живот и забързаното ежедневие, споделяме с вас влиянието на съня върху цялостното ни здраве и благополучие

Сънят помага за поддържането на много жизнени функции. Една от най-важните е способността да се предоставят на клетките и тъканите възможността да се възстановят от износването си в ежедневния живот. Основните възстановителни функции в организма, като възстановяване на тъканите, растеж на мускулите и синтез на протеини, се наблюдават почти изключително по време на сън.

Сънят играе важна роля в поддържането на благосъстояние през целия живот. Получаването на достатъчно качествен сън в правилните моменти може да помогне за защитата на вашето психическо и физическо здраве, както и за запазване на цялостното качество на живот. Начинът, по който се чувствате, докато сте буден, зависи отчасти от това, което се случва, докато сте спяли, но има няколко начина, с които могат да ви помогнат да победите безсънието.

Аюрведични процедури

Един интензивен аюрведичен масаж може да ви даде всичко, от което се нуждаете за успокояване от забързания живот. Облекчаващ масаж с аюрведични масла и други медикаментозни масла подпомага намаляването на болката, напрежението в мускулите, нервността, стреса, подобрява кръвообращението, успокоява нервната система, подмладява ума и помага за облекчаване на тревожност, умора, стрес, депресия и други колебания в настроението, проправяйки път за изцяло вътрешно усещане, което със сигурност ще ви помогне да спите спокойно и непробудно.

По-малко кофеин

Намалете стимуланти като кофеин в чай ​​или кафе, особено вечер. Те пречат на процеса на заспиване и предотвратяват дълбокия сън. Ефектите на кофеина могат да продължат дълго време (до 24 часа), така че шансовете за засягане на съня са значителни. Вместо това, консумирайте топла, млечна напитка или билков чай.

Избягвайте алкохола 3 часа преди лягане

Алкохолът привидно може да ви отпусне, но също така може да ви накара да се събуждате на всеки 90 минути, така че през цялата нощ вашият сън да бъде непрекъснато прекъсван.

Уверете се, че леглото ви е удобно

Колкото и странно да звучи, това може със сигурност да е причина за нездрав сън. Трудно е да си почиваш на матрак, който е твърде мек или прекалено твърд или изобщо легло, а и възглавница с която не се усещате добре. Ако имате домашен любимец, който спи в стаята с вас, помислете дали да го преместите някъде другаде, ако често издава шум през нощта.

Здравословна храна

Това може да е най-важният съвет, когато става въпрос за храна и сън. Ако ядете здравословна храна като част от балансирана диета, тогава трябва да се надявате да давате на тялото и ума това, от което се нуждаят, за да бъдат здрави.

Редовно тренирайте

Умерените упражнения редовно, като плуване или ходене, могат да помогнат за облекчаване на част от напрежението, натрупано през деня. Не правете енергични упражнения преди лягане, тъй като това може да ви задържи будни.

Как храненето и упражненията влияят на съня ви?

Доказано е, че общите упражнения подобряват вътрешната концентрация и общото психично здраве. Проучванията показват, че редовните физически упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса и тревожността, както и за подобряване на моделите ви на сън. Няма доказателства, че някой от видовете упражнения има по-голямо въздействие върху безсънието, отколкото други. Оказва се, че всяка форма на упражнение подпомага съня. Упражнявайте се поне 20 до 30 минути на ден, три дни в седмицата, за да видите най-полезните резултати за вас.

За оптимално здраве, тялото ви се нуждае от почивка и презареждане всяка вечер. Ако хронично недоспивате, вашите нива на кортизол са по-високи и нивата на растежен хормон, които са от съществено значение за възстановяването на клетките, са по-ниски. Други хормони също могат да се отключат, което може да доведе до увеличаване на теглото. Можете да бъдете по-уморени, което прави по-трудно да бъдете мотивирани за упражнения или да приготвяте здравословна храна. Липсата на сън също може да навреди на способността на имунната ви система да се пребори с всичко – от обикновена настинка до ракови клетки.

В краткосрочен план, здравословната диета и начин на живот ще ви помогнат да изглеждате и да се чувствате доста по-добре.

Що е то хидротерапия
Етеричните масла
Колко често и какви процедури са необходими за здрава и стегната кожа?
Използването на богатството от разнообразието на билки в България – ползи и най-популярни видове, за какво се използват?
Съвременни козметични постижения в науката за грижа към кожата – видове и тенденции за развитие
Кюстендил
Долна баня и Сепарева баня
Хисаря
Велинград
Сандански
Следвайте и ни харесайте
Твоето мнение и оценка
1
2
3
4
5
Запиши
     
Откажи

Твоето мнение и оценка

Спа и уелнес в България
Средна оценка:  
 2 оценки
от Миглена за Спа и уелнес в България

Интересно и полезно, благодаря.

от Радостина за Спа и уелнес в България

Полезна статия 🙂