Кюстендил

Паметник в Кюстендил

Кюстендил се слави като един от най-древните български градове, който е създаден още от траките през  4 в. пр. Хр. Те били привлечени от мястото главно заради неговите лековити минерални извори, които са високо ценени и днес, заради което градът е известен като балнео и калолечебен курорт. Неговият приятен климат, уникалната възможност за лечение с плодова диета, торфното поле и минералните води го превръщат в желана дестинация за почивка от множество туристи от България и чужбина. В Кюстендил има над 40 минерални извора, чиято вода е чиста, с приятен вкус и лека концентрация на минерали. Нейните лечебни качества се дължат най-вече на високата й температура, леката минерализация, високото съдържание на флуор и сулфидите. Друг фактор, който допринася за лечението на много болести, е и наличието на торф – лекува заболявания на гръбначния стълб, гинекологични заболявания, стерилитет, болести на периферната нервна система и проблеми със ставите.

През Кюстендил протичат две маловодни реки – Банщица и нейния приток – Колушка, като коритото на втората е изцяло покрито. На територията на града бликат множество топли минерални извори с лечебни свойства. Те са съсредоточени в разлома, разделящ планината Осогово от Кюстендилската котловина в една ивица дълга около 1 км и широка 200 – 250 м. Изворите (40 на брой) са каптирани в общ резервоар. Дебитът им е 35 л/сек. Минералната вода при каптажа е с температура 74 °C – една от най-горещите в страната. Тя е бистра, безцветна със силен мирис на сероводород. Притежава доказани лечебни свойства за определен род заболявания.

Кюстендилските минерални извори са благоприятни за лечение на дихателните пътища, на опорно-двигателния апарат и гинекологични заболявания. По своя химичен състав те са: хидро карбонатно-сулфатно-натриеви с алкална реакция.

Що е то хидротерапия
Етеричните масла
Колко често и какви процедури са необходими за здрава и стегната кожа?
Използването на богатството от разнообразието на билки в България – ползи и най-популярни видове, за какво се използват?
Съвременни козметични постижения в науката за грижа към кожата – видове и тенденции за развитие
Кюстендил
Долна баня и Сепарева баня
Хисаря
Велинград
Сандански
Следвайте и ни харесайте
Твоето мнение и оценка
1
2
3
4
5
Запиши
     
Откажи

Твоето мнение и оценка

Кюстендил
Средна оценка:  
 0 оценки