Стара Загора

Стара Загора

Правите улици и липите – това са първите неща, които ще запомните в Стара Загора. Този красив град се намира в Южна България, и по-точно в Старозагорското поле.

В годините на своето създаване от траките през втори век, Стара Загора получава звучното име Августа Траяна. Четири века по-късно славяните го именуват Верея. През осми век византийците го превземат и го кръщават Иранополис, в чест на императрицата.

Стара Загора сменя много пъти името си. Районът е изпълнен със забележителности, които разказват историята му. Тук място намират от жилища от далечния Неолит, до Къщата-музей на Гео Милев. Високо над Стара Загора е разположен природен парк Аязмо. Аязмо – (от гръцки: αγίασμα – „осветен“) е водоизточник, който се намира край свещен за християнството обект – храм, манастир – в последния случай може и да е в неговите рамки. В зависимост от водоизточника може да бъде оформен като чешма, басейн и т.н.

Мозайка „Дионисиево шествие”

Dionysus's_Procession

Освен всички свои исторически богатства, Стара Загора разполага и с туристически такива. Само на 15 км от града, в северозападна посока, са Старозагорските минерални бани. Курортът се смята за лечебен, тъй като водата, която излиза на повърхността, лекува болести на жлъчката и черния дроб, периферната нервна система, бъбречни, урологични и стомашни неразположения. Освен това се отразява благоприятно на заболявания на опорно-двигателния апарат. СПА хотелите, почивните станции и санаториумите са предпочитана дестинация за туристи както от България, така и от чужбина.

В последните години селският и еко туризмът набират все по-голяма популярност в Стара Загора и региона. Това се дължи най-вече на терена, който позволява продължителни разходки и преходи.

Що е то хидротерапия
Етеричните масла
Колко често и какви процедури са необходими за здрава и стегната кожа?
Използването на богатството от разнообразието на билки в България – ползи и най-популярни видове, за какво се използват?
Съвременни козметични постижения в науката за грижа към кожата – видове и тенденции за развитие
Кюстендил
Долна баня и Сепарева баня
Хисаря
Велинград
Сандански
Следвайте и ни харесайте
Твоето мнение и оценка
1
2
3
4
5
Запиши
     
Откажи

Твоето мнение и оценка

Стара Загора
Средна оценка:  
 0 оценки