Парната баня представлява отопляема стая, която хората използват за отмора и облекчаване на редица медицински състояния. За целта специален воден генератор изпомпва пара в затвореното пространство, което навлажнява въздуха. Температурата в парната баня обикновено е около 50 С, при ниво на влажност 100%.

Традиционна парна баня

Ползите, които влажният въздух носи за здравето, са подобряване на кръвообращението, регулиране на кръвното налягане, отпушване на синусите, заздравяване на кожата, особено при жените, възстановяване след тренировка, както и подготовка за тежка такава и намаляване на стреса. Освен това парната баня действа отслабващо.

Парната стая осигурява влажна топлина. Видовете са няколко, като най-популярната е класическата парна баня. Въпреки това все по-често наблюдаваме микс между отделните видове. Ароматната парна баня, например, все по-често допринася за комфорта на клиентите. Голяма популярност придобиват още римската и турска (хамам) парни бани.

Една от иновациите при парните бани е Расул или египетската парна баня. За разлика от останалите, тя е с ниска влажност и при нея се използват допълнителни релаксиращи и лечебни средства, като лечебна кал, билкови екстракти и други козметични продукти. Друга мода при парните бани е те да бъдат монтирани директно в домовете на техните любители. Това, за съжаление, все още е един доста скъп лукс. Ето защо повечето от хората се възползват от предимствата на близките им СПА центровете.

Разбира се, винаги е важно да потърсите точния специалост, спрямо ежедневните ви оплаквания. Дори и да експериментирате с няколко различни терапевта, ще усетите кой най-точно ще диагностицира спецификите на вашето тяло и кожа. Това ще е точния личен терапевт за вас.

Парна баня срещу сауна

Парните са подобни на сауните. И двете означава да седнете в малка, отопляема стая и, че здравето ви ще бъде от полза. Голямата разлика е във вида топлина, която те осигуряват. Сауната използва суха топлина, обикновено от горещи скали или затворена печка. Парната баня се отопляват от генератор, пълен с вряща вода.

Докато сауната може да помогне да се отпуснете и да разхлабите мускулите си, тя няма да има същите ползи за здравето, както парната баня. Ключът към уникалните ползи за здравето на парната баня е влажността.

Парна баня може да подобри здравето ви по няколко начина.

Подобрява циркулацията;

Седенето в парна баня може значително да подобри вашето сърдечно-съдово здраве. Проучване сред възрастни хора покавза, че влажната топлина подобрява циркулацията, особено в крайниците. Подобреното кръвообращение може да доведе до понижено кръвно налягане и по-здраво сърце. Парната баня също така може да насърчи зарастването на незараснала кожна тъкан.

Понижава кръвното налягане;

В парната баня, телата на някои хора отделят хормони, които променят сърдечната им честота. Един от тези хормони, наречен алдостерон, регулира кръвното ви налягане. Когато алдостеронът се освободи от седенето в парната баня, това може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане. Това е част от причината, поради която парната баня ви кара да се чувствате спокойни.

Намалява стреса;

Отмората в парната баня също може да намали производството на кортизол в тялото ви. Кортизолът е хормонът, който регулира нивото на стрес, което изпитвате. Когато нивата на кортизола спаднат, вие се чувствате по-контролирани и спокойни. Прекарването на няколко минути в спокойно състояние не само подобрява здравето ви, но също така помага да излекувате мрачните мисли в ума си и да си съберете мислите спокойно.

Запушен нос и синуси;

Парните бани създават среда, която затопля лигавицата и насърчава дълбокото дишане. В резултат на това, използването на такава може да спомогне за прекъсване на задръстванията в синусите и белите дробове.

Парната терапия е използвана за лечение на настинки и инфекции на синусите у дома. Тя е с противоречив резултат, поради възможността да се запарите прекалено, ако го направите неправилно. Иначе парните бани са сравнително безопасни, стига да не останете вътре твърде дълго. Изследване върху група деца установява, че децата с респираторни инфекции се възстановяват по-бързо след парна терапия, отколкото деца, които не са използвали парна терапия. Не използвайте терапия с парна баня, ако имате треска. Както при всяка друга терапия, която си прилагате, винаги потърсете точния специалист, който ще бъде достатъчно квалифициран и ще разбере нуждите ви.

Парна баня

Подпомага здравето на кожата; Всекидневно всякакви токсини попадат под кожата ви, особенно в среда на по-голям град, с повече замърсявания. Топлината на парната баня отворят порите ви и топлата кондензация измива мръсотията и мъртвата кожа. В резултат на това може да имате по-здрава и изчистена от токсини кожа. Помага за възстановяване на тренировка; Болката, която изпитвате след тренировка, се нарича възпаление на мускулите със забавено начало (DOMS). Професионалните спортисти знаят от десетилетия, че топлинната терапия може да им помогне да се възстановят след тренировките. Топлината прониква дълбоко в мускулната тъкан и помага за облекчаване на DOMS – симптомите. Влажната топлина действа по-ефективно и  по-бързо от сухата топлина при възстановяване на мускулите.

Разхлабва твърдите стави;

Загрявката преди тренировка е от решаващо значение за избягване на травми. Използването на парна баня като част от загрявката може да ви помогне да постигнете максимална подвижност по време на бягане, пилатес или йога. Топлината въздейства на колянната става преди активност и в резултат на това, ставата е далеч по-гъвкава и отпусната, особенно при жените.

Изгаря калории;

Когато сте в парната баня или сауната, пулсът ви се увеличава. Ако използвате парна баня след тренировка по аеробика, например, пулсът ви вече е повишен и парната баня може да удължи това повишение. Когато това се използват правилно, експертите отбелязват, че сауните и парните бани стимулират тялото ви по начини, които типичните упражнения не правят.

Изпотяването в парната не е средство за бързо отслабване. Всяко тегло, което загубите в парната баня е тегло на водата и ще трябва да го заместите с питейна вода, за да избегнете дехидратация. Но използването на парни бани редовно като начин за изгаряне на повече калории във фитнеса може да помогне на вашата диета и упражнения да бъдат по-ефикасни.

Укрепва имунната система;

Известно е, че различните форми на хидротерапията повишават имунитета и парните бани не правят изключение. Излагането на тялото под ефекта на топлата вода, стимулира левкоцитите,  които от своя страна се борят с инфекциите. Седенето в парна баня, когато се борите с настинка, не би трябвало да е първата ви линия на защита, тъй като няма доказателства, че парата може да убие първоначалната инфекция. Но редовното използване на парни бани ще подобри кръвообращението, а това ще спомогне укрепването на имунитета , което пък от своя страна ще доведе до по-рядко боледуване.

Можете да разгледате още различни видове терапии в „Релакс терапии“

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа

Може да разгледате също нашата хидратираща серия натурална козметика за вашата кожа